Nu we een beter beeld hebben wat de digitale wereld allemaal omvat, zie artikel “De digitale wereld”, is het tijd om naar ons gebruik ervan te kijken. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) houd hier al jaren cijfers over bij en zien een stevige stijging in ons gebruik. In vergelijking met andere Europese landen is Nederland al erg digitaal.
Bijna iedereen heeft thuis toegang tot het internet (97%) en gebruikt het dagelijks (90%). Het wordt vooral gebruikt om te communiceren (e-mailen, tekstberichten en online bellen), bankieren en informatie op te zoeken. Dit wordt vooral via een smartphone gedaan (89%). Ook laptops (73%) en tablets (49%) zijn populair.
Voor communicatie gebruiken we vooral e-mail (90%) en tekstberichten zoals WhatsApp (89%). Sociale media (70%) volgde lange tijd daarop, maar sinds corona is bellen via internet sterk gestegen van 58% in 2019 naar 79% in 2022.
Een groot gedeelte van de Nederlanders gebruikt internetbankieren (86%) en winkelt online (74%). Het zal geen verrassing zijn dat vooral dat laatste tijdens corona een sterke stijging heeft gezien. De digitale overheid wordt erg veel gebruikt door mensen (93%). Vooral om afspraken te maken (71%), informatie te zoeken (67%) en voor officiële documenten (67%). Online zoekt 74% van de Nederlanders informatie op over ziekten, voeding of beweging. Ook wordt er veel naar nieuws gezocht (75%) en kijken we veel entertainment. Vooral videowebsites als YouTube (77%) en streamingdiensten als Netflix (68%) zijn populair, maar online TV kijken wordt ook nog veel gedaan (74%). Muziek luisteren wordt door zo’n 79% gedaan.
Het Internet of Things wordt steeds populairder. Dit wordt door het CBS op meerdere onderdelen onderzocht. Zo heb je slimme apparaten als een smart TV (60%), slimme meter (55%) of virtuele assistent als Alexa (39%). Slimme huishoudelijke apparaten, zoals robotstofzuigers en koelkasten, zijn nog niet heel veel gebruikt (15%), maar stijgen heel sterk sinds 2020 (6%). 51% heeft een slimme accessoire als een smartwatch of draadloze koptelefoon.
De beveiliging van apparaten en accounts bestaat hoofdzakelijk uit het gebruik van vergrendeling als wachtwoorden (79,5%) en gedrag als bijlages in e-mails te controleren voor ze te openen (75,7%). Antivirus software (46%) en back-ups (43,2%) zijn minder populair. Gemiddeld halen we net een voldoende met een 6,6.
Bronnen:
https://longreads.cbs.nl/ict-kennis-en-economie-2023/ict-gebruik-bij-personen/