Selecteer een pagina

Milieudefensie Delft wil op een positieve manier een bijdrage te leveren aan het verminderen van de voedselverspilling bij huishoudens en horeca in Delft en omgeving. Durf jij mee te doen?

Maar wat is voedselverspilling nu eigenlijk?

Voedselverspilling is  al het voedsel welke door de boer, fabrieken, markten, winkels, restaurants,ziekenhuizen etc. wordt weggegooid. Voedselverspilling is ook al het eetbare voedsel dat de consument thuis weggooit. 

Is voedselverspilling eigenlijk wel een probleem?

Voedselverspilling is overal: van boer tot consument en alle schakels daartussen. Meer dan 40% van het voedsel gaat verloren tussen ploeg en bord. Zo maar wat gegevens over voedselverspilling op een rijtje:

  • 30 à 40% van de oogst blijft ongebruikt omdat deze niet de (uiterlijke) kenmerken heeft die men wenst;
  • ongeveer een derde van de voeding gaat in de verwerking en de snelle restauratie verloren;
  • supermarkten gooien 500 miljoen ton voedsel per jaar weg;
  • In ziekenhuizen en zorginstelling belandt jaarlijks ongeveer 40 procent van het ingekochte eten in de vuilnisbak.
  • gezinnen gooien meer weg dan de verwerkers en supermarkten samen. Een Nederlander gooit gemiddeld 10% van het eten onnodig weg. Dat is jaarlijks €2,4 miljard aan eetbaar voedsel en ruim € 400,- per huishouden.

Waarom voedselverspilling aanpakken?

Ons consumptiegedrag kost ons niet alleen geld, maar ook energie. Daarbij levert het extra CO2-uitstoot op bij transport en afvalverwerking. Kortom, een enorme en onnodige milieubelasting.

Bovendien is één van de ‘eenvoudigste’ oplossingen voor het wereldvoedselprobleem het tegengaan van voedselverspilling.

Niet altijd zijn ketenpartijen en consumenten zich echter bewust van de voedselverliezen die zij veroorzaken of van de rol die zij kunnen spelen in de voorkoming ervan. Van consumenten is bijvoorbeeld bekend dat ze hun eigen weggooigedrag onderschatten en dat bijna driekwart denkt dat ze minder weggooit dan gemiddeld.