Hoeveel mailtjes stuur jij in een week? 200? 300? Je ontvangt er vast ook heel veel. Zo’n 100 ongelezen mail in je inbox is niet heel zeldzaam. Maar wat is daar de klimaatimpact van? En is het mogelijk om het te verminderen?
Hoe werkt e-mail: Stel je voor dat je een e-mail wilt sturen naar een vriend. Je wilt hem laten weten dat je vanavond een etentje organiseert. Je schrijft het bericht en klikt op de verzendknop. Je e-mailprogramma pakt het bericht in tot een soort pakketje. Dit pakketje bevat, naast het bericht zelf, ook het email adres van je vriend en het onderwerp. Het pakketje wordt naar (de server van) jouw e-mailprovider gestuurd, bijvoorbeeld gmail. Deze stuurt je bericht dan naar de provider van je vriend, bijvoorbeeld hotmail.com.. De provider van je vriend controleert of het pakketje geen spam is. Als dat zo is, wordt het pakketje geopend en klaar gezet in de inbox van je vriend. Als hij zijn e-mailprogramma opent, leest hij het bericht, besluit of hij meegaat naar het etentje en antwoordt je met een e-mail om te laten weten of hij komt.
CO₂-uitstoot: De precieze CO₂-uitstoot van e-mails valt moeilijk te bepalen, maar wordt wereldwijd geschat op ongeveer 100 Megaton CO2e/jaar, ongeveer ⅔ van de Nederlandse uitstoot (158 Megaton CO2e in 2022). De CO2 uitstoot hangt af van het energieverbruik van de servers maar vooral aan het schrijven en lezen van emails en de grootte van de e-mail. E-mail draagt maar beperkt bij aan de totale CO₂-uitstoot die gerelateerd is aan het internet. Schokkend is dat meer dan de helft van de verzonden e-mails spam zijn. Een groot deel hiervan wordt tegengehouden door de spamfilters van je provider voordat het je mailbox bereikt. Deze filters verbruiken op hun beurt weer elektriciteit om spam te herkennen. Kortom, spamberichten verspillen veel energie, zelfs als je er als gebruiker niets van merkt. Toch is email een succesverhaal, vergeleken met het sturen van papieren post bespaart het veel meer energie dan het uitstoot; zelfs als je meerekent dat we veel meer mail-berichten versturen ten opzichte van de post in diens hoogtijdagen. Toch kun je energie besparen door minder emails te sturen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je mentale gesteldheid en productiviteit. Een gemiddelde gebruiker krijgt 75 emails per dag, en besteed daar 3 uur per dag aan.
Wat kan ik doen: Kijk allereerst of de instellingen voor het blokkeren van de spam goed staan. Het zelf markeren van spam werk indirect ook, zo. verbeter je de spam filters. Hierdoor is het aantal spamberichten de afgelopen jaren al flink gedaald. Het helpt ook om je af te melden van nieuwsbrieven en maillijsten die je niet leest. Pas op, deze nieuwsbrief moet je natuurlijk houden want hij is super leuk 😇. Denk verder goed na of je bericht echt belangrijk is. En tot slot is dus de grootte van de mail van belang. Zijn foto’s en filmpjes echt nodig? Wil je dat soort grote bestanden met veel mensen delen, gebruik dan een gedeelde cloud.
Begrippen: E-mail provider: Het e-mailprogramma dat jij gebruikt. Denk aan Outlook of Gmail. Server: Een krachtige computer of groep computers die samenwerken. In films zie je soms grote ruimtes met allemaal kasten waar allemaal lichtjes knipperen. Het is ongeveer dat.
Nuttige links: spam blokkeren ; mail opruimen; afmelden voor reclame; minder mailen
Dit jaar zullen we in elke nieuwsbrief aandacht besteden aan een aspect van ons gebruik van de digitale wereld. Met als doel om dit deel van ons leven beter te begrijpen en de impact die het heeft op het klimaat te verminderen. Het is namelijk een groeiend onderdeel van onze samenleving en levens. Voor meer achtergrond informatie over de digitale wereld en ons gebruik ervan kun je hier klikken.