Selecteer een pagina

Sigarettenpeuken vormen een groot deel van het zwerfaval. Een lastige bijkomstigheid: door hun kleine maat blijven ze grotendeels liggen, ook na een intensieve opruimacties. Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar, ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar zijn ze schijnbaar verdwenen, maar: het plastic is niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics en vervuilt het grondwater.

Nu binnen roken niet meer mag, belanden veel peuken op straat. En hebben zwerfafvalrapers er hun handen vol aan..

Milieudefensie Delft ontving een mail van een zwerfafvalraper uit de omgeving van de Delftse Hogescholen. Ze ziet dat er steeds minder afval neer wordt gegooid gelukkig, maar dat het aantal sigarettenpeuken enorm blijft. Ze raapt er minimaal 100 per dag op. Rokers die ze erop aanspreekt weten niet hoe vervuiilend een peuk is. Maar ook zijn er volgens haar te weinig asbakken buiten, nu er binnen niet meer mag worden gerookt. Bij de Haagse Hogeschool in de TUwijk is het een stroom van peuken langs de weg en langs het fietspad.

Milieudefensie Delft roept organisaties op, om buiten voor hun rokende medewerkers en studenten asbakken te plaatsen. Wil je samen met onze briefschrijfster aan het probleem werken, mail naar delft@milieudefensie.nl