Selecteer een pagina

Om de biodiversiteits- en klimaatcrisis te lijf te gaan, moet het pesticidengebruik worden aangepakt. De actie ‘Save Bees and Farmers‘ eist van de politiek om het gebruik van giftige pesticiden in Europa in 10 jaar met 80% te verminderen, en een volledige uitfasering in 15 jaar. Verder moeten boeren worden ondersteund om de transitie te maken naar een ander landbouwmodel. Dit is enorm ambitieus, maar noodzakelijk om de biodiversiteit te redden en de vernietiging van ecosystemen tegen te gaan. 

Save Bees and Farmers is een Europees burgerinitiatief (ECI) gestart door Pesticide Action Network, Friends of the Earth, de Europese Groenen, en vele andere organisaties.

Minstens 1 miljoen mensen moeten deze actie ondersteunen. Als dit lukt, zullen de EU-instellingen de eisen in overweging moeten nemen. Deze petitie komt op precies het goede moment: voor het eerst heeft de EU een strategie klaarliggen om het gebruik van pesticiden in Europa sterk terug te dringen, de ‘Farm to Fork Strategy’. Deze bevat een reductiedoelstelling voor pesticiden van 50% in 10 jaar. Dit plan stuit nu al op felle weerstand van pesticiden-producenten als Bayer en BASF en hun lobbygroepen.

In de komende zes maanden zullen in heel Europa nog 500.000 handtekeningen moeten worden verzameld. Het is belangrijk dat we aan 1 miljoen handtekeningen komen, om aan te tonen dat er breed maatschappelijk draagvlak is voor een radicale omslag in de landbouw. De deadline is 30 juni 2021

Deze actie kost je een paar minuten. Je moet een formulier invullen met wat persoonlijke gegevens, zoals je adres en ID-nummer. Dit is omdat deze ECI een officieel instrument is, en er geverifieerd moet kunnen worden dat deelnemers uit een EU-land komen. Meer informatie, over oa privacy, vind je in de FAQ (scroll naar beneden). Houd er ook rekening mee dat in de meeste EU-landen supporters 18 jaar of ouder moeten zijn.

Teken alsjeblieft deze petitie, en vooral: benader de mensen om je heen actief om hetzelfde te doen: scholen, clubs, familie en vrienden. De petitie, de eisen en campagnenieuws zijn hier te vinden; materialen zoals folders in vijf talen en de papieren handtekening-formulieren in alle EU-talen zijn hier te vinden.